Карикато Фактори (Caricato Factory) е създадена през далечната 1815 г., когато историята на семейство с различни фамилни имена се преплита и наследява. В съответствие с почитаните във времето обичаи, основен акцент остава зачитането и облагородяването на плодородния терен.

Земите на Карикато са разположени в различни местности на Саленто, Южна Пулия, като общата им площ е 45 хектара. Отглеждат се маслинови дървета, лозя, бобови растения, зърнени и други култури. Това не е един корпоративен орган, а множество фондове и холдинги, разположени в провинцията Сан Пиетро в Лама, Лекуиле, Монтерони, Нардо, Копертино, Леверано.

Франческо Карикато, роден през 1971 г. в Сан Пиетро в Лама, в покрайнините на Лече, Саленто, е собственик на фабрика Карикато.

Защо „фабрика“?
Защото думата фабрика позволява различни тълкувания:

  • може да се разглежда като ферма в строгия смисъл на думата, която се отнася до земеделската земя и провинцията;
  • може да се опише като място на дейност, „фабрика“ в английския смисъл на думата, означава производствен цех, в който се намира мелница и където маслините се транспортират и трансформират в зехтин.
  • може да се разглежда и като вид „мозъчен тръст“: място за срещи и обсъждане.

TATANOSO EXTRA VIRGIN

Сортове маслини: Frantoio, Nociara, Cellina di Nardò, Ogliarola di Lecce и Cornulara
Реколта: През първите дни на октомври на ръка с пръчки, гребени и с помощта на механични шейкъри. Събраните маслини се занасят във фирмената мелница за смилане, което се извършва в същия ден от прибирането на реколтата.
Сертификати: Биологично земеделие (от ICEA)
Извличане: Студено пресован
Регион: Сан Пиетро в Лама, Пулия
Цвят: бледозелен със златисти акценти, ясен
Аромат: Плодов със средна интензивност, силни нюанси на зелени маслини, нотки на ливадна трева и други плодове.
Вкус: Нотки на зелен артишок, гладкост и хармонични винаги добре организирани горчиви и остри нотки, последвани от първоначалния сладък вкус.
Подходящ с брускета, зърнени и зеленчукови супи, зеленчукови кремове, салати с ориз, риба на скара, месо на скара, пържена риба и зеленчуци.

LUCREZIO EXTRA VIRGIN

Сортове маслини: Cellina di Nardò, Ogliarola di Lecce и Cornulara
Реколта: През ноември на ръка с пръчки, гребени и с помощта на механични шейкъри. Събраните маслини се занасят във фирмената мелница за смилане, което се извършва в същия ден от прибирането на реколтата.
Сертификати: Биологично земеделие (от ICEA)
Извличане: Студено пресован
Регион: Сан Пиетро в Лама, Пулия
Цвят: бледозелен със златисти акценти, ясен
Аромат: плодов с тревисти нотки; свеж и чист, с бадемови и други орехови нотки.
Вкус: сладък, отварящ се в лека горчивина и пикантност с аромати на растения и артишок.
Подходящ със зелени салати и салати с морски дарове, с тестени изделия, ориз или бобови ястия, както и със задушени зеленчуци, бели меса на скара и средно узрели сирена.