Винарната IL CONTE VILLAPRANDONE е родена в сърцето на Пичено, на хълмовете на характерното средновековно село Монтепрандоне. Тук склоновете се галят от уханните бризове на Адриатическо море, които се срещат и се сливат с меките течения на планината Сибилини.

Конте Вила Прандоне (Conte Villa Prandone) е основана като компания през 1988 г., въпреки факта, който споделя Amilcare De Angelis, че лозята са били засадени още през 60-те години. Луконт е работил в тези полета, въпреки че в този период земята не е била негова собственост, а я е обработвал като арендатор, в последствие и заедно със синът си, Марино. Едва през 1988 г., с малкото средства, които имали спестени, се решават да закупят лозята (11 хектара), които обичали и които са отглеждали и работили от години.

От самото начало до 90-те години производството на изисканите вина на тази компания се продава на едро (на местния пазар, а също и на други винарни извън региона), когато с идването на третото поколение е решено да се инвестира в собствена марка. Така започва обновяването на избите, създаването на собствени етикети, придобиването на други парцели и инвестирането в технологии за производството на вино (барици, големи бъчви, бутилиране и др.). През 1997 г. излизат първите бутилки: 3 Zipolo, Marinus и Navicchio, след това постепенно се разрастват и днес имат повече от 15 етикета, а хектарите лозя са 50 (35 собственост и 15 наети).

Настоящите пазари на компанията са: 35% Италия и 65% чужбина (външни пазари като Германия, Швейцария, Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Ирландия, Швеция, Чехия, Словакия, Полша, Албания, Русия, Естония, Латвия, Украйна, Китай, Хонконг, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Канада).

Лозята са предимно с южно изложение, но гледат и на юг, югоизток и югозапад). Само някои лозя са със северно изложение (север, североизток, северозапад).

Почвата е средно варовита и глинеста, а в някои от склоновете има и чакълести слоеве, песъчливи, богати на желязо, кварц и минерали.

Когато лозовите масиви биват засадени, правилната почва и склонове са специално избрани за всеки сорт грозде (напр. За Пекорино: свеж терен със северно изложение; Монтепулчано: южно изложение; Мерло: северно изложение с много глинеста почва; Passerina: чакълеста почва с югоизточно изложение, за да се благоприятства от морския бриз и др.).

Лозята се обработват с най-голямо внимание и са оборудвани със система за аварийно напояване (която се използва през твърде сухи лета).

Избите са под земята (на дълбочина 7 метра), за да има идеален климат за отлежаване на вината, с постоянна естествена температура (12-20 градуса), влажност около 60%, тъмно и защитено от светлина помещение.

Линия TERRA
Наименование: Fammati

Тип вино: бяло сухо пенливо
Реколта:
Алк. %: 11,5
Сорт: Селекция от местни сортове грозде
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: винефикация по античен метод (между
Чармат и класически метод); отлежаване при 15°C; произведени 3000 бутилки
Аромат: нотки на цитрусови плодове
Температура на сервиране: 8°C
Подходящо с: аперитиви, деликатни ястия особено на рибна основа

Линия TERRA
Наименование: Cavacepp Marche Passerina I.G.P.

Тип вино: бяло сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 12,5
Сорт: Пасерина
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Винификация на селектирано грозде чрез кратка мацерация с люспи, незабавно отделяне на мъстта, ферментация в иноксови резервоари
Аромат: свеж и плодов аромат, с минерални и флорални нотки.
Температура на сервиране: 8 – 10°C
Подходящо с: ордьоври, риба на скара и леки ястия, особено рибни

Линия TERRA
Наименование: Aurato Falerio Pecorino D.O.C.

Тип вино: бяло сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 12
Сорт: Пекорино
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Бяла винификация на селектирано грозде, кратка мацерация с твърдите части, незабавно отделяне на мъстта, ферментация в иноксови резервоари
Аромат: свеж аромат, с нотки на пресни плодове.
Температура на сервиране: 8 – 10°C
Подходящо с: предястия, рибни ястия като риба на скара и леки ястия

Линия TERRA
Наименование: Rosè Marche Rosato I.G.P.

Тип вино: розе сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 12.5
Сорт: Санджовезе, Мерло
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Меко пресоване, кратка мацерация с твърдите части (2 часа), ферментация при контролирана температура (15-16°C), Съхранение в термокондиционирани резервоари от неръждаема стомана.
Аромат: свеж и деликатен аромат с нотки на прасковен цвят.
Температура на сервиране: 8 – 10°C
Подходящо с: предястия, леки ястия, риба на скара и пица

Линия TERRA
Наименование: Conterosso Rosso piceno D.O.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 13
Сорт: Санджовезе, Монтепулчано
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Меко пресоване, ферментация за 8-10 дни при контролирана температура (18-25°C), съхранение в термокондиционирани резервоари от неръждаема стомана
Аромат: винен, деликатен.
Температура на сервиране: 15 – 16°C
Подходящо с: предястия, бели меса и сирена

Линия TERRA
Наименование: Donello Marche Sangiovese I.G.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 13,5
Сорт: Санджовезе
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Меко пресоване, ферментация в червено за 12-15 дни при контролирана температура (20-25°C), съхранение в бетонови резервоари.
Аромат: нотки на теменужки и горски плодове
Температура на сервиране: 18 – 19°C
Подходящо с: меса на скара, дивеч и отлежали сирена

Линия TERRA
Наименование: Emmanuel Maria Passerina Spumante VQPRD

Тип вино: бяло пенсливо сухоРеколта:
Алк. %: 11,5
Сорт: Пасерина
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Бяла винификация, кратка мацерация с твърдите части, незабавно отделяне на мъстта, продължителна ферментация с подбрани дрожди в автоклав при контролирана температура (15-16°C)
Аромат: млад, интензивен и плодов аромат, с нотка на току-що узряла бяла праскова.
Температура на сервиране: 6 – 7°C
Подходящо с: рибни ястия и топли чийзкейкове.

Линия PREMIUM
Наименование: Cavaceppo DOCG

Тип вино: бяло сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 12,5
Сорт: автохтонни лози от бяло грозде Пасерина
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Бяла винификация на селектирано грозде, кратка мацерация с твърдите части, незабавно отделяне на мъстта, ферментация в чистота при контролирана температура (15-16°C). Консервиране в термокондиционирани резервоари от неръждаема стомана.
Аромат: нотки на киви, лавандула, пресен бадем, мускус; черница цветя и мента във финала.
Температура на сервиране: 10 – 12°C
Подходящо с: първи ястия с рибни сосове, сурово месо като карпачо и средно отлежали сирена

Линия PREMIUM
Наименование: Navicchio DOCG

Тип вино: бяло сухо
Реколта: 2020/21
Алк. %: 13
Сорт: автохтонни лози от бяло грозде Пекорино
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Бяла винификация на селекционираните гроздове, кратка мацерация с люспите, незабавно отделяне на мъстта. Винификация и стареене в цимент и амфора.
Аромат: Букетът е плодов, широк и изразен, с интензивни и сложни аромати, напомнящи цитрусови плодове, подправки, захаросани плодове и хлебна коричка.
Температура на сервиране: 10 – 12°C
Подходящо с: рибни ястия, ястия с домашни птици с ароматни билки

Линия PREMIUM
Наименование: Marinus D.O.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2017/18
Алк. %: 14
Сорт: Монтепулчано, Санджовезе
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: съхранение в термокондиционирани резервоари от неръждаема стомана за 3 месеца, отлежаване в дъбови бъчви за 12 месеца.
Аромат: интензивен аромат на червени кори на плодове, касис и малини.
Температура на сервиране: 18 – 19°C
Подходящо с: печено, меса на скара, дивеч и отлежали сирена.

Линия PREMIUM
Наименование: Zipolo I.G.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2017/18
Алк. %: 14.5
Сорт: Монтепулчано, Санджовезе, Мерло
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: отлежаване в дъбови бъчви 16/24 месеца, рафиниране 12 месеца в бутилка.
Аромат: интензивни и устойчиви нотки на касис, слива и плодове в сироп, съчетани в перфектна хармония с подправки, ванилия и женско биле.
Температура на сервиране: 18 – 19°C
Подходящо с: печено и дивеч.

Линия PREMIUM
Наименование: Lu Kont I.G.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2017/18
Алк. %: 15
Сорт: 100% Монтепулчано
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: Мацерация в стоманени вани с ръчно пълнене и ферментация при контролирана температура. В края на ферментацията отлежава в дъбови барици за около 15 месеца, след което 12 месеца в бетонен резервоар и поне още 6 месеца в бутилка.
Аромат: на женско биле и горски плодове.
Температура на сервиране: 18 °C, като бутилката се отваря поне 1 ч. преди консумация
Подходящо с: дивеч и благородни меса. Отлично като вино за медитация.

Линия PREMIUM
Наименование: IX Prandone I.G.P.

Тип вино: червено сухо
Реколта: 2015/17
Алк. %: 14-15
Сорт: Мерло
Регион: Монтепрандоне, Асколи Пичено, Марке
Отлежаване: в дъбови бъчви, бетонови резервоари и амфора за 30 месеца, рафиниране в бутилка.
Аромат: интензивен и обгръщащ аромат на зрели горски плодове и теменужки, пълен вкус, зрели череши и къпини.
Температура на сервиране: 15 – 18 °C, като бутилката се отваря поне 1 ч. преди консумация
Подходящо с: дивеч, печени на шиш меса и отлежали сирена. Идеалнo и като вино за медитация.