ЗА НАС

ВиАле Италия е пътят на виното и други автентични
и високо качествени продукти от Италия до България.

OUR
STORY

ViАle Italia is the road of the wine and other authentic and high quality products from Italy to Bulgaria.

Основатели на ВиАле Италия са Виктор и Алена, които водени от любовта си към Тоскана и Италия като цяло, като ценители на хубавото вино и емблематичната италианска кухня, решават да се впусната в това начинание да изградят Пътят (viale /виале/ на итал. означава улица, булевард, път), който ще свърже тези две прекрасни държави.

Първата спирка по този път е Тоскана. Една от най-значимите винени и исторически провинции на Италия.

Тоскана е страната на Медичите и културата, но също така е плодородна и пищна земя за земеделие: тя е земя на планини, хълмове, гори, но също така и на море, острови, паркове, защитени зони и – отново – винарни, мелници, вили и ферми. Тук може да видите къде расте най-известното грозде в света, да научите техниките на производство, да се впуснете във фермите и опитате местните продукти и, защо не, да взаимодействате с местните жители: това всичко може да откриете по Пътят на виното в Тоскана.

Следващата ни спирка е Пулия.

В Пулия виното се произвежда практически навсякъде, което представлява не само икономически ресурс, но и връзка с традицията и културата на тези места. Производството на вино е благоприятствано от климата и количеството слънце, което земята получава през цялата година. Лозата вероятно е присъствала в Пулия преди времената на гръцката колонизация още през осми век пр. Н. Е. Някои от сортовете, които сега се считат за местни в този регион, като Negro Amaro и Uva di Troia, са донесени от гърците. Greco е и системата за отглеждане на лози „alberello“, най-разпространеният метод в Пулия. В монументалната си творба “Naturalis Historia” Плиний Стари припомня, че в Пулия е имало Черната малвазия на Бриндизи и Лече, Негроамаро и Ува ди Троя. Плиний Стари определя Мандурия като „пълна с лози“.

Очаквайте съвсем скоро да споделим, коя ще е третата ни спирка.

Кой е движещата сила зад ВиАле Италия:

Виктор Мануел Спига е роден в Коста Рика, но израства в Италия. Последните шест години прекарва в България, която определя за свой дом.

Алена Щерк е родена в София, като постоянно пътува между двете си родини: Германия и България. През 1998 г. посещава за първи път Италия, в която се влюбва мигновено.